Struisvogelveren van duizend kleuren
Maud Ruby is een Franse modeontwerpster met een bijzondere interesse in materialen en texturen. Tot nu toe concentreert hij zijn werk in zijn professionele studio op het maken van hoeden en artistieke...
De benodigde hoeveelheid verf hangt altijd af van het gewicht van de stof die je gaat verven en de vezels waaruit deze is gemaakt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van minder kleurstof resulteert in een algehele zachtere kleur en omgekeerd.
In het geval van Aybel textielverf bedraagt de aanbevolen hoeveelheid ongeveer 1 zakje per 250 g droge stof. Houd er rekening mee dat katoen over het algemeen gemakkelijker geverfd kan worden dan nylon.
Een belangrijk aspect om te overwegen is de basiskleur van het kledingstuk. Het nieuw leven inblazen van een donkerblauwe broek die vervaagd is, zal veel sneller gaan dan het blauw verven van een oorspronkelijk wit kledingstuk.
Het beste is om de kleur op een klein stukje stof te testen. Om dit te doen, kunt u overtollige stof uit een naad knippen of een koord verven. Op basis van het resultaat dat u verkrijgt, kunt u de te gebruiken hoeveelheid kleurstof aanpassen.
Wanneer u meer dan één zakje kleurstof gebruikt, kunt u minder water gebruiken om de inhoud op te lossen. Als u besluit het kledingstuk of de stof rechtstreeks in de wasmachine te verven, kunt u de inhoud van de sachet(s) in het vakje voor vloeibaar wasmiddel doen.
Als u meer dan één zakje tegelijk gebruikt, elk opgelost in 250 ml water, zal de hoeveelheid vloeistof te groot zijn om in het wasmachinecompartiment te passen.
Je kunt meerdere zakjes kleurstof oplossen in 250 ml water, meestal vier tot zes. Zorg ervoor dat het poeder volledig in het water is opgelost en dat er geen resten achterblijven.
Als je meer water wilt gebruiken, kun je de inhoud van de zakjes direct in de wasmachinetrommel doen. Let er echter op dat dit niet mogelijk is als je een wasmachine hebt die overtollig water afvoert voordat het wasprogramma wordt gestart. Op deze manier zou de kleurstof verloren gaan. Normaal gesproken hoor je bij het aanzetten van de wasmachine of er wat water wegloopt, maar als je het niet zeker weet, is het altijd raadzaam om de kleurstof in een kleinere hoeveelheid water op te lossen.
Omdat de kleurstof in water is opgelost en slechts gedeeltelijk wordt gebruikt, wordt aanbevolen deze in een glazen container te bewaren, uit de buurt van licht en warmte.
Textielverf is niet snel bederfelijk en kan daarom zonder problemen enkele maanden worden bewaard.
De houdbaarheid van intacte sachets is meestal onbeperkt, sterker nog, de tinctuur kan jarenlang op een koele, droge plaats worden bewaard.
Het herstellen van de glans en het nieuw leven inblazen van de kleur van een kledingstuk is absoluut mogelijk. Vooral donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw of bruin hebben de neiging te vervagen door veelvuldig wassen of langdurige blootstelling aan de zon.
Een zakje textielverf en een lepel zout zijn meestal voldoende om de kleur van een kledingwasmachine op te frissen. De regel van 1 zakje per 250 gram stof kan ook worden toegepast.
Aybel biedt een assortiment van 59 kleuren waaruit u de kleur kunt kiezen die het beste bij uw behoeften past. Voor specifiekere of bijzondere kleuren kunt u altijd een combinatie van meerdere tinten gebruiken.
Wit is de enige kleur die niet kan worden gemaakt. Om een stof witter te maken raden wij aan altijd specifieke bleekmiddelen te gebruiken.
Als u een artikel heeft gekocht waarvan u weet dat het na verloop van tijd kleur zal verliezen, kunt u dit voorkomen door ons Aybel Fiske fixeermiddel te gebruiken. Aybel Fiske is een professioneel fixeermiddel dat zowel op nieuwe als op handgeverfde stoffen kan worden gebruikt.
Je kunt Aybel fixeermiddel toevoegen aan het laatste spoelwater of aan het wasverzachterbakje als je in de wasmachine verft.
Bij iedere bestelling ontvangt u een papieren handleiding. De handleiding is momenteel beschikbaar in de volgende talen: Italiaans, Engels, Duits, Nederlands, Frans. Bovendien staan alle 59 beschikbare kleuren achterin de handleiding vermeld.
U kunt het ook vanaf hier raadplegen.
Zeker! Bijna alle verftechnieken zijn mogelijk. Of u nu poeder of vloeibare kleurstof koopt, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
Op onze blog vindt u interessante artikelen over verschillende verftechnieken en doet u inspiratie op voor uw creatieve projecten.
Voor stoffen of bekledingen die niet verwijderd kunnen worden zoals meubelbekleding of behang, kan Aybel textielverf aangebracht worden met een kwast of spuitfles.
U kunt een zakje kleurstof gebruiken, opgelost in ongeveer een halve liter (of liter) heet water en doorgaan met het aanbrengen.
Zorg ervoor dat er geen stofresten in de vloeistof achterblijven en voeg zout (20/30 gram) en azijn toe als de stof van wol, polyamide, nylon of zijde is.
Laat het na het aanbrengen drogen en breng indien nodig het Aybel Fiske- fixeermiddel aan om ervoor te zorgen dat de kleur na verloop van tijd behouden blijft.
Een specifieke kleur creëren met textielverf is hetzelfde als met gewone kleuren. Rood en geel geven je oranje, blauw en geel geven je groen, enz. De kleurencombinaties zijn eindeloos, maar het vergt creativiteit en geduld om de gewenste resultaten te krijgen.
Ga bij het mengen van kleuren altijd voorzichtig te werk, zorg voor een bak met voldoende water en begin met een basiskleur. Om bijvoorbeeld groen te creëren, begin je met een gele basis en voeg je geleidelijk blauw poeder toe. Een lichte kleur donkerder maken is altijd gemakkelijker dan het tegenovergestelde.
Mousselines zijn over het algemeen gemaakt van katoenvezels, die bij het verven meestal goede resultaten opleveren. Hydrofiele stoffen geven echter variabele resultaten die soms suboptimaal kunnen zijn.
Dit komt door de behandelingen die aan de stof worden gegeven om enerzijds het vermogen te verkrijgen om water te absorberen en anderzijds om vuil af te stoten. Deze eigenschappen maken het verven moeilijker.
De meest voorkomende problemen zijn het continu vrijkomen van kleur, soms zelfs na 5 of 6 wasbeurten op 90 graden, of de ineffectiviteit van de gele kleur ten opzichte van bijvoorbeeld lila of cyclaam tinten.
Als je overweegt mousseline te verven, probeer er dan eerst een uit. Als je het vervolgens samen met een klein stukje witte stof wast, kun je zien hoe lang het kleur blijft afgeven.
Dat gezegd hebbende, willen we het verven van hydrofiele stoffen niet ontmoedigen; de resultaten zijn meestal uitstekend.
Het hangt allemaal af van het type stof waaruit het kostuum is gemaakt. De samenstelling van de stof vind je op het kledinglabel. Als het is gemaakt van polyester of andere zeer waterafstotende vezels, zal de kleurstof niet werken. Voor alle andere stoffen moet je echter goede resultaten behalen, maar let er wel op dat de prints altijd zichtbaar zijn en dat de naden niet verkleuren.
Om een idee te krijgen van het resultaat kun je een klein stukje stof van de binnenkant of van een veter knippen en daar eerst de kleur op testen.
Als je de kleur van je gordijnen wilt veranderen of ze gewoon wilt opfleuren, kun je dat doen met textielverf. Omdat deze meestal omvangrijk en zwaar zijn, heb je een grote hoeveelheid kleur nodig. Hieronder enkele tips om teleurstelling te voorkomen en goede resultaten te behalen.
1. Niet alle gordijnen kunnen geverfd worden
Sommige gordijnen kunnen polyester bevatten en als dat zo is, kan dit niet geverfd worden. Hetzelfde geldt ook voor het garen waaruit de stof is gemaakt, dat zelf polyester bevat.
Ook moet worden opgemerkt dat behandeling met waterafstotende stoffen tijdens de productie ook het eindresultaat negatief kan beïnvloeden.
2. Volg altijd de wasvoorschriften
Bij ieder kledingstuk dat je koopt zit een label met wasvoorschriften, dit geldt ook voor gordijnen. Raadpleeg dit label om te zien op hoeveel graden ze gewassen kunnen worden en wat de samenstelling van de stof is. Let altijd op de aanwezigheid van polyester, als de gordijnen van dit materiaal zijn gemaakt zal 100% van dit materiaal niet verven. Indien het echter slechts in procenten aanwezig is, adviseren wij u toch om niet verder te gaan met verven, omdat het resultaat dan alsnog onbevredigend zal zijn.
3. Wasvoorschriften ontbreken
Handgemaakte of op maat gemaakte gordijnen zijn meestal niet voorzien van labels of wasinstructies. Als je geen idee hebt van de samenstelling van de stof, test dan eerst een klein deel ervan en beoordeel of het geschikt is om door te gaan met verven.
4. Doe een test
Loop niet het risico om voor niets tientallen of honderden euro's uit te geven, begin met het kopen van een zakje kleurstof en voer enkele tests uit om er zeker van te zijn dat het resultaat gegarandeerd is.
Zoek naar een klein stukje stof dat je moet afknippen, meestal bij de bovenzoom of naden. Als er overtollige steken zijn, gebruik die dan ook, zodat je de kleurstof op het garen kunt testen.
Doe wat kleurstofpoeder in een glas en voeg heet water toe, laat het goed oplossen. Dompel het kleine stukje stof onder in de oplossing en wacht ongeveer een half uur. Daarna goed uitspoelen en kijken hoe de stof reageerde. Als het resultaat bevredigend is, kunt u doorgaan met het kopen van de kleur waarin u uw gordijnen wilt verven.
5. Experimenteer met verschillende kleuren
Stoffen als katoen, zijde en nylon reageren allemaal anders wanneer ze worden geverfd. Het belangrijkste is om altijd rekening te houden met de basis van waaruit je vertrekt. Het gebruik van lichtgeel op een zwarte stof is anders dan het zwart verven van een gele stof.
Daarom raden wij altijd aan om verschillende kleuren te proberen. Probeer donkere en lichtere tinten te kopen, of maak combinaties tussen verschillende kleuren.
Je kunt meerdere glazen vullen met diverse kleuren en combinaties. Je hoeft niet veel kleur te gebruiken, één zakje is voldoende voor 10 verschillende porties.
Veel plezier en experimenteer, maar zorg ervoor dat je eerst oude stoffen of kleding past.
6. De watertemperatuur is te laag
De ideale temperatuur voor het verven van stoffen is 90°C. Gordijnen kunnen meestal op maximaal 30-40°C worden gewassen en hebben zelfs bij deze temperaturen vaak de neiging te krimpen. Het is moeilijk om goede resultaten te verkrijgen door bij lage temperaturen te verven, omdat de kleur zich niet goed hecht aan de vezels van de stof en daarom te zwak is.
7. Laat de stof langer weken
Als je bij lage temperaturen verft, houd dan de intensiteit van de kleur op de stof in de gaten door er gaten in te maken vanuit het verfbad of door de patrijspoort van de wasmachine te kijken om te zien of het water dezelfde kleur heeft als de stof.
Als je ziet dat de stof licht blijft en moeilijk te verven is, kun je hem langer in het water laten liggen, indien nodig zelfs een hele nacht. De kleurstof is pas perfect als de kleur van de stof niet meer verandert. Als je in de wasmachine verft, kun je het halverwege de wasbeurt stoppen en laten staan
weken, zorg ervoor dat het water in de mand de hele lading bedekt en dat deze van tijd tot tijd wordt omgedraaid.
Het verven van auto-, boot- of camperstoelhoezen is een geweldige manier om de kleur nieuw leven in te blazen en ze nieuw leven te geven.
Voordat u een bekleding gaat verven, kunt u deze het beste verwijderen, zodat u deze in de wasmachine kunt doen. Als de bekleding erg oud of kwetsbaar is, is dit altijd aan te raden
verf het met de hand. Voor coatings die niet verwijderd kunnen worden, kunt u de kleurstof aanbrengen met een kwast of een spuitfles.
Voor stoelhoezen worden meestal geen wasinstructies gegeven, dus het is moeilijk om de samenstelling van het materiaal vast te stellen en u moet voorzichtig zijn bij het kiezen
de juiste kleurprocedure. In het geval van wol of nylon voegt u gewoon een beetje azijn toe aan het kleurbad om een goed resultaat te krijgen. Voeg ook wat zout toe om een gelijkmatige dekking en een uitstekende hechting van de kleur aan de stof te garanderen.
Als u echter merkt dat de kleur na korte tijd vervaagd lijkt of zelfs niet direct hecht, heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met polyester. Dit is het enige materiaal dat niet kan worden geverfd met een gewone textielverf.
Wij raden altijd aan een kleur te kiezen die heel dicht bij het origineel ligt, of zelfs een of meerdere tinten donkerder is. Om een lichtere of geheel andere kleur te verkrijgen dan het origineel, is het noodzakelijk om de stof eerst te bleken. Bleken wordt echter niet aanbevolen voor oude of delicate stoffen, omdat deze hierdoor permanent kunnen worden beschadigd.
Voor het verven van grote hoeveelheden stof raden wij altijd aan om eerst één zakje per kleur aan te schaffen en tests uit te voeren voordat u verdergaat. Alle kleuren zijn ook met elkaar te combineren, zodat je kunt experimenteren tot je de tint en intensiteit vindt die jij het mooist vindt.
Om dit type vlek te corrigeren, moet u eerst een snufje kleurstof oplossen in 100 ml water en indien nodig een beetje zout en azijn toevoegen. Vervolgens kunt u proberen de vlek te verven met behulp van een wattenstaafje.
Het is moeilijk om tussen de vele opties de perfecte kleur te vinden, maar je kunt beginnen met een lichte tint en deze indien nodig donkerder, warmer of koeler maken.
Je hebt zeker een goed oog en een beetje geduld nodig om de perfecte kleur te krijgen, maar in de meeste gevallen is het mogelijk om heel dicht bij de basiskleur te komen. Om een bepaalde kleurtoon te kunnen verwarmen of koelen kan gebruik gemaakt worden van de primaire kleuren rood, blauw of geel. Bruin en zwart worden gebruikt om donkerdere tinten te creëren.
Begin altijd met een lichte basis en ga donkerder om het gewenste resultaat te bereiken.
Als u tevreden bent met het verkregen resultaat, verft u het hele kledingstuk om de kleur uniform te maken.
Soms kan het voorkomen dat er na het verven vlekken op de stof verschijnen. Er zijn verschillende soorten vlekken en dus ook verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:
Het resultaat van het verven kan afhankelijk van het geval variëren. Kleuren kunnen afwijken van de afbeelding op de website of op de verpakking.
Alle weefsels zijn verschillend en reageren anders. Zelfs als u dezelfde kleur gebruikt, kunnen de resultaten variëren. Het kan ook voorkomen dat er verschillen zijn op basis van hoe en of een kledingstuk is gewassen voordat het werd geverfd. Soms kan het voorkomen dat wasmiddelen met waterafstotende of bleekmiddelen het eindresultaat beïnvloeden.
Houd er altijd rekening mee dat de meeste kleuren bestaan uit een mix van primaire kleuren zoals rood, blauw en geel. Alle andere kleuren worden secundair genoemd, juist omdat ze voortkomen uit de combinatie van de primaire kleuren.
Denim heeft bijvoorbeeld meestal blauwe tinten, maar bevat tegelijkertijd sporen van rood. Hierdoor krijgt het een paarse ondertoon. Nogmaals, blauw wordt vaak aangetroffen in grijze tinten, geel in groene tinten, enzovoort.
Bij het verven dringt de kleur door tot in de vezels van de stof en als er stoffen worden aangetroffen die de kleur gemakkelijker opnemen dan andere, krijgt u een ander eindresultaat. Donkerblauw kan bijvoorbeeld paars worden, grijs kan blauw worden en groen wordt mogelijk niet groen genoeg.
Om te voorkomen dat u teleurgesteld wordt over het resultaat, nodigen wij u uit om de kleur op een klein stukje stof te testen voordat u verdergaat.
Lichte kleuren zijn veel gemakkelijker te herstellen, terwijl dit moeilijker is bij donkere tinten. In deze gevallen is het belangrijk om te bleken voordat je gaat verven. Dit kan gedaan worden met specifieke producten die verkrijgbaar zijn in gespecialiseerde winkels of online.
Je kunt ook bleekmiddel gebruiken om een kledingstuk te bleken. Zorg er wel voor dat je het verdunt voordat je verdergaat. Dit kan zelfs de weefselvezels beschadigen als het in te hoge concentraties wordt gebruikt.
Nadat u het te verven artikel heeft gebleekt, is het raadzaam om het herhaaldelijk en eventueel met afwasmiddel te wassen, om elk spoor van bleekmiddel of bleekmiddel te verwijderen. Dit is om de hechting en absorptie van de kleur te vergemakkelijken en een
beste resultaat.
Elke wasmachine heeft een spoelprogramma dat aan het einde van elke wasbeurt wordt geactiveerd en dat dient om vuilresten, wasmiddel en bacteriën in de trommel te verwijderen. Als deze handeling niet succesvol is, worden deze resten niet geëlimineerd en kunnen ze tijdens volgende wasbeurten worden overgedragen.
Kalksteen kan gemakkelijk vuil opnemen en loslaten en daardoor verkleuren. Als er te veel kalkaanslag in de wasmachine zit, heeft dit waarschijnlijk invloed op het succes van de spoeling. Een andere oorzaak kan de aanwezigheid zijn van kleine kledingstukken, zoals een sok, die vastzitten in het filter
van de wasmachine. Wees ook voorzichtig met pluisresten.
Fabrikanten van wasmachines raden altijd een periodieke reiniging aan en elke fabrikant biedt een ander specifiek product aan. Reinigingsinstructies vind je ook in de gebruikershandleiding van je wasmachine.
Als de wasmachine goed wordt onderhouden en periodiek wordt gereinigd, zullen er vrijwel geen kalk- en andere vuilresten meer aanwezig zijn en kunt u dus probleemloos overgaan tot het verven van uw kleding. Bij oude, slecht onderhouden of defecte wasmachines is een grondige reiniging nodig voordat u verdergaat.
Als u twijfelt over de werking van uw wasmachine, adviseren wij u om te kiezen voor handwas.
Als u na het verven van het kledingstuk of de stof geen resultaat heeft behaald, is de stof waarschijnlijk een polyester of een zeer waterafstotende vezel. In sommige zeldzame gevallen is het probleem terug te voeren op de werking van uw wasmachine.
Polyester is de enige stof die na het verven geen resultaat geeft. Deze stof heeft namelijk een zeer hoge watertemperatuur (rond de 190 graden) en een specifieke kleurstof nodig. Het is niet mogelijk om polyester te verven met gewone textielverf, dus het is altijd raadzaam om het etiket te lezen en er zeker van te zijn dat het kledingstuk niet van polyester is gemaakt.
Bij stoffen met een gemengde samenstelling van polyester en andere vezels varieert het eindresultaat afhankelijk van het aanwezige percentage polyester. Als u bijvoorbeeld een samenstelling heeft van 30% polyester en 70% polyamide, krijgt u een lichtere tint omdat de kleur alleen door de polyamidevezels wordt opgenomen.
Om er zeker van te zijn dat de stof die je wilt verven niet waterafstotend is, dompel je een hoek ervan in water. Als het water wegloopt en niet wordt geabsorbeerd, zal hetzelfde gebeuren met de kleurstof en zal het resultaat nietig zijn.
Soms is het mogelijk dat de oorzaak van het verven niet terug te voeren is op het gebruik van de wasmachine. Sommige wasmachines voeren overtollig water af voordat het wasprogramma wordt gestart en op deze manier gaat de kleurstof die je aan de trommel hebt toegevoegd verloren. Meestal hoor je als de wasmachine aanstaat of er water wegloopt. Als dit gebeurt, kan dit de reden zijn dat uw stof niet geverfd is.
Geen probleem, u kunt voor elke behoefte contact opnemen met onze klantenservice! Wij doen ons best om binnen 24 uur te reageren (uitgezonderd weekends en feestdagen).
Als u al een bestelling heeft geplaatst en informatie wilt opvragen, vermeld dan het bestelnummer of eventueel de volledige naam van de houder.
Schrijf ons op het e-mailadres info@aybel.shop